Így válassz ruhát, ha a vénáidra is figyelni szeretnél

A fizikai öngondoskodás nem a lábaknál kezdődik, de ha szeretnénk hosszú távon megőrizni érfalaink és vénáink egészségét, a rendszeres kímélő testmozgáson, az egészséges táplálkozáson és a bő folyadékbevitelen kívül bizony a gardróbszekrényünkre is érdemes odafigyelni.

A nem megfelelő méretű, anyagösszetételű, minőségű vagy szabású ruhadarabok viselése ugyanis hozzájárulhat visszérfalaink túlterheléséhez, ami a vénabillentyűk károsodásához, pókhálóerek és vénatágulatok kialakulásához, ödémához, gyulladáshoz és szélsőséges esetben akár trombózishoz is vezethet.

A megfelelő méret kiválasztása

Igen, mind emlékszünk arra, mekkora ruhákat hordtunk zsenge fiatal és gimnazista korunkban, ahogyan pedig könyörtelenül telnek az évek, mindannyian szeretnénk még mindig azt a méretet viselni. Teljesen természetes, hogy az évek során a test váza, izomzata átalakul, és a legnagyobb igyekezetünk ellenére felszedünk pár kilót, vagy éppen leadunk – viszont testünk változásait ruhatárunknak is követnie kell komfortérzetünk és egészségünk érdekében.

A túl szoros, túl kicsi méretű darabok ugyanis elszorítják a keringési rendszert, ezzel az alsó végtagokban rekedt vér nagyobb nyomást gyakorol a bokára és a lábfejekre. A megnövekedett nyomás eredménye lehet ödéma, duzzanat a boka és a lábfej körül, amit kísérhet bőrpír, gyulladt, irritált bőrfelület és ekcéma is.

Számít az anyagösszetétel

A vénás megbetegedésekkel élők számára kiemelten fontos a jól szellőző ruhadarabok választása, magasabb hőmérsékleten, vagy a nyári kánikulában ugyanis nagyobb az esélye a visszerek tágulásának. Válasszunk hát természetes anyagokból készült, jól szellőző ruhadarabokat! A túl sok poliésztert, műanyagot tartalmazó fehérneműk, nadrágok nem csak a hőt tartják vissza, de gombás fertőzéseket, gyulladásokat is okozhatnak az elégtelen szellőzés miatt.

Lapos talpak az egészséges lábakért

Bizony, bár a magassarkús lábak a Sex and the City berobbanása óta a generált szépségideál részei, vénáink egészségének érdekében kerüljük az 5 centiméternél magasabb sarkú lábbeliket!

Az egyenetlen súlyelosztás nem csak a boka és a térd ízületeit terheli, de akadályozza, hogy a lábfej mozgása és a vádli összehúzódása segítse a vénás áramlást, így nem áramlik megfelelően a vér az alsó végtagokból a szív felé, megreked, károsítja az érfalat és a vénabillentyőket. A szoros cipők emellett bütyköt, kalapácsujjat okozhatnak, a nem minőségi anyagokból készült darabok pedig kevésbé szellőznek jól.

Lábbeli kiválasztásakor a terhelés megfelelő elosztása mellett vegyük szempontul a gerincoszlop plusz terhelését is. Ha kényelmes, megfelelően támasztott cipőt választunk, lábaink és érhálózatunk biztosan hálásak lesznek érte!

Scroll to Top