5 visszérbarát sportág

Ha te is megfogadod minden január elsején, hogy innentől rendszeresen mozogsz, és sosem tartod be, találtunk neked még egy okot a sportolásra!

A visszérbetegség kialakulásának ideje meglehetősen hosszú, akár évekbe is telik, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás pedig fokozzák a visszeres tünetek kialakulásának esélyét. A sorban megjelenő panaszok és későbbi szövődmények sokszor enyhíthetőek vagy akár elkerülhetők, ha odafigyelünk arra, mit, mikor és hogyan mozgunk. Szervezeted hálás lesz a ráfordított figyelemért!

A visszérbetegek számára fokozottan javasolt a rendszeres kímélő testmozgás – kerülendők tehát a nagy erőkifejtéssel vagy intenzív futással-megállással, ugrálással járó sportok.

Íme öt mozgásforma, mely kifejezetten javasolt vénás megbetegedéssel élők számára:

1. Úszás

Az úszás során végzett mozdulatok, a láb- és kartempózás gyakorlatsorai kedvezően hatnak a visszerekre, emellett a hideg víz összehúzza a vénák falában lévő simaizmokat, mely elősegíti a vénás visszaáramlást. A medencében felvett vízszintes testhelyzet miatt kisebb a lábakra nehezedő véroszlop súlya, így nem csak te, hanem vénáid is felfrissülnek.

2. Kerékpározás

A kerékpározás alaposan megmozgatja a láb izompumpáit, így elősegítve a visszerek kiürülését, csökkentve a nyomást a vénafalakon. A biciklizés ráadásul közösségi sport is, így hétvégén a közös bringás kirándulás kellemes kikapcsolódás lehet az egész család, baráti társaság számára! Nagy hőségben viszont kerüljük a kültéri tevékenységeket, mert a kánikulában való testmozgás terheli a vénafalakat.

3. Visszértorna

A visszértorna egy speciális, visszeres betegségekkel élőknek kifejlesztett gyógytorna, melynek gyakorlatsorai alsó végtagi pangás megelőzésére és enyhítésére hatnak.

A torna fő testhelyzete a fekvő pozíció, így, ha nálad mozgás során is a kényelem az első szempont, ezt mindenképpen próbáld ki! Nem kell több hozzá, csak te és egy vízszintes felület. Akár esténként az ágyban, lefekvés előtt vagy ébredés után, hogy máris frissen induljon a reggel!

4. Séta

Napi harminc perc séta mindenkinek ajánlott, nemtől, kortól, visszértől függetlenül, hiszen a rendszeres testmozgás úgy kell szervezetünknek, mint egy falat kenyér. A kímélő séta során az izompumpák működése fokozódik, a vérkeringés dolgozni kezd, hosszú távon mind a szívnek, mind az érrendszernek, izmoknak is jót teszünk vele.
Tavasszal egyre hosszabbak a nappalok és melegebbek az esték – a munka utáni fél órás sétát mikor máskor lenne érdemes beépíteni a napi rutinunkba?

5. Tai Chi

A Tai Chi ősi kínai eredetű mozgásforma. Gyakorlói szerint a test és a szellem felfrissülését, az energia áramlását segíti; javítja az erőnlétet, jó hatást gyakorol az egyensúlyérzékre. Kímélő mozdulatainak köszönhetően javítja a súlyos ízületi bántalmakkal élők állapotát; serkenti a keringést, így enyhíti a vénafalakra terhelődő nyomást, ami kifejezetten jó vénás megbetegedés esetén. A Tai Chi dinamikájának köszönhetően nemtől és kortól függetlenül gyakorolható; elemei pedig azok számára is könnyen kivitelezhetőek, akik még csak most ismerkednek ezzel az eredetileg harcművészeti sportággal.

A mozgás mellett több más módja van a visszérbetegségek tüneteinek enyhítésére – ha életmódot váltanál, itt olvashatsz néhány tippet, ebben a cikkben pedig kedvenc vénabarát túraösvényeinket mutattuk be.

Scroll to Top