3 vénabarát túraútvonal

A krónikus vénás betegség, hétköznapi nevén a visszérbetegség jelensége kifejezetten elterjedt itthon, a krónikus vénás betegség ellátásáról szóló magyar szakmai irányelv szerint felnőtt lakosság 66%-a szenved tőle (pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre, hiszen sajnos az érintettek töredéke fordul orvoshoz).
Az elmúlt évtizedek kényelmi és technikai újításainak köszönhetően életmódunk mozgásszegényebbé, mégis rohanóbbá, hajszoltabbá vált, mely nem kedvez a krónikus betegséggel élőknek.
A visszérbetegek számára különösen javasolt a rendszeres kímélő testmozgás, mely pozitív hatást gyakorol az alsó végtagok vénáinak falaira és billentyűire, segíti a vérkeringést, jót tesz az állóképességnek, és a testen kívül a szellemet is frissíti.
Ha szeretnéd egy könnyű túra során kiszellőztetni a fejed és óvni vénáid, összegyűjtöttünk neked három  olyan túraösvényt, melyet emelkedő nehézségi fokozataival kezdőknek is ajánlunk.Ha úgy érzed, néha lelépnél, ideje kilépni!

Hárs-hegyi tanösvény

A 2015-ben átadott, a Szent Ferenc Kórház jóvoltából kialakított Hárs-hegyi tanösvény az ország legelső kardioösvénye, kifejezetten érrendszeri problémákkal élőknek. A 2, 7, illetve kicsit több, mint 5 kilométer hosszúrágú túraútvonalon nincsenek nagy emelkedők, így minden korosztály számára könnyen teljesíthető.

Kékestetői kardioútvonalak

A Kékestető környékén számos túraútvonal és tanösvény található, melyek szív- és érrendszeri panaszokkal élők számára készült az elmúlt évek során.
A tanösvényeknek saját, szív formájú túrajelzése van, mely a tájékozódásban segít.
A 2 000, 4 200 és 6 400 méteres szakaszokon kölcsönözhető pulzusmérő műszerek segítségével figyelemmel követhetjük szervezetünk működését is.

Normafa Kardioösvény

A Normafa és a Libegő közötti 3,5 kilométeres tanösvény szakasz kényelmesen végig sétálható minden korosztály számára.
A nagyjából egy órás hosszúságú túraútvonal alacsony emelkedővel rendelkezik, így ideális a visszeres betegeknek. A tempós séta során a keringés fokozódik, hiszen a láb izompumpája segíti a vénás visszafolyást, a vér gyorsabb és hatékonyabb „továbbítását” a szív felé.
Túrázás, kirándulás során ne felejtsünk el odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, illetve a fokozatos terhelésre! Öltözzünk rétegesen, kényelmesen, és ne feledkezzünk meg otthon átvizsgálni magunkat – nyakunkon a kullancsszezon!

Kánikula, nagy hőség esetén pedig érdemes inkább a hűs négy fal között maradni, mivel a magas hőmérséklet káros az egyébként is túlterhelt vénafalakra nézve.
Túrára fel!

Scroll to Top