A visszérbetegség tünetei, fázisai

Bár a visszérbetegség krónikus betegség, így teljesen nem gyógyítható, ha szakember segítségével kellő figyelmet fordítunk a kezelésére és időben észleljük a tüneteket, enyhíthetjük azokat és lassíthatjuk a betegé.

A visszér kialakulásának kockázatát növelheti a várandósság, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, vagy szülőtől örökölt hajlam is, így az érintetteknek érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk vénáik egészségére.

Látható tünetek

Seprűvénák, pókhálóerek, visszértágulatok

A visszérbetegségek első szemmel látható tünetei csupán esztétikai problémát jelentenek – a vörös vagy éppen kékeslila seprűvénák pókhálós terjedése az alsó végtagokon a vénafalak túlterheltségének első jelei.

Később megjelenhetnek a kidudorodó visszértágulatok is – bár sokan ezt is esztétikai problémának tekintik, ilyenkor már javasolt elmenni egy (szak)orvosi vizsgálatra, hogy a mélyebben futó vénák állapotát is ellenőrizzék. A kitágult vénák sajnos az esztétikai panaszok mellett hajlamosítanak a vérrögképződésre (trombózis) is, mely nagyfokú fájdalommal, gyulladással járhat és akár a mélyvénába terjedve mélyvénás trombózist, ritka esetben a legsúlyosabb szövődményt jelentő tüdőembóliát okozhat.

Duzzadtság, ödéma

A pangó vér víztartalma lassan átszivárog az ér falán, és a sejtek közötti térben és a sejtekben felszaporodik, ekkor a láb dagadása alakul ki. Az ödéma megjelenése a boka környékén jellemző, de kiterjedhet a lábszárra és a lábfejre is. Ha egy hosszú nap végére rendszeresen bedagad a lábunk a cipőbe és duzzadást érzékelünk, forduljunk szakemberhez!

Bőrirritáció, pigmentfoltok

A visszérbetegség előrehaladásával különböző bőrtünetek, mint pigment zavarok (vörösesbarna apró foltok), vöröses ekcéma megjelenése, a bőr porcelánfehér elvékonyodása vagy akár a tömött, kemény bőrfelszín már súlyos vénás keringési zavarra utal. Azoknál a betegeknél, ahol ilyen bőrtünetek jelentkeznek, fokozott a lábszárfekély kialakulásának esélye.

Panaszok

Az esztétikai problémákon kívül számos, kívülről nem látható jele tapasztalható a visszérbetegségeknek (akár úgy is, hogy látható tünetek nem jelennek meg).

Nehézláb-érzés, fájdalom

A nehézláb-érzés tartós állást, ülést követően jelentkezik, vagy hirtelen helyzetváltoztatáskor – az érzés olyan, mintha mázsás súlyokat cipelnénk magunkkal.

Ha ezt tapasztaljuk, érdemes minél többször a vénás keringés elősegítése végett felpolcolni a lábunkat, és figyelni a tünetek gyakoriságát, ugyanis ebben a fázisban sokan csak a láb fáradtságának tudják be a kellemetlen panaszokat.

A nehézláb érzéssel együtt járó lábfeszülés, talpfeszülés a talp melletti kis erek túlnyomása miatt alakul ki, így ennek megelőzése érdekében érdemes rendszeres testmozgást végezni.

Bizsergés, viszketés és zsibbadás

Ha a nap végén zokni nyoma ott marad bőrünkön, viselése után viszketést, irritációt érzünk, esetleg éjszaka gyakran riadunk fel lábzsibbadásra, lábgörcsökre, keressünk fel minél előbb szakembert!

A bizsergés, viszketés, zsibbadás szintén a vénák túlterheltségének intő jelei.

Olvasd el cikkünket a visszérbetegség kezelésének lehetőségeiről is!

Scroll to Top