5 nem vénabarát ruhadarab

A divat változik, a stílus örök – az évek múltával viszont egyre hátrébb kerülnek a gardróbban a hirtelen felindulásból vásárolt partyruhák, a cipősszekrényben a túl magas sarkú szandálok, és felváltja őket a komfortos, időtálló öltözködés.

Első hallásra ugyan távolinak tűnhet a vénák egészségének összekapcsolása a ruhatárunkkal, pedig az, hogy mit viselünk egész nap, hatással van vénáink egészségére is. Mutatjuk, melyek azok a ruhadarabok, amelyeket visszeres lábúként jobb, ha elkerülünk.

1. Alakformáló fehérnemű

A szoros alakformáló alsóneműk, nadrágok, overallok és ruhák túlságosan nagy nyomást helyeznek a vénafalakra és nehezítik a vér szabadon történő áramlását. Bár segítségükkel elérhető a vágyott homokóra hatás, hosszú távon súlyosbítják a visszeres tüneteket, és rontanak vénáink állapotán.

2. Tűsarkú cipők

A túlságosan magas sarkú cipő viselése sem tesz jót a lábnak és a vénáknak; a cipő talpának meredek dőlésszöge miatt a lábfej és a vádli izomzata nem mozog járás közben, pedig ez segítené a vénák normális működését.
A túl szoros cipő viselése egyébként más problémákat is okozhat – például bütyköt, kalapácsujjat vagy akár gombás fertőzéseket is, mivel szorosabb cipőben nehezebben lélegzik a láb.

3. Túl szoros farmer

A túl szoros farmer akadályozza a véráramlást az alsó végtagokban, így pedig ödémás duzzanatot is okozhat a lábfejen és a bokán.
Tavasztól őszig, amikor a hőmérő higanyszála tartósan felkúszik, a megfelelő szabású nadrág viselete mellett figyeljünk az anyag összetételére is!
A természetes, natúr, pamut vagy len anyagú ruhadarabok nem csak a vénáknak, de a bőrünknek is jót tesznek, hiszen segítik azt könnyebben szellőzni és hőt leadni.

4. Nem megfelelő méretű harisnya

A kompressziós harisnyával ellentétben a nejlon harisnyával bizony alaposan mellé nyúlhatunk, ha nem figyelünk a megfelelő méretezésre – ha túl kis méretűt választunk, komfortérzetünkön kívül visszereink is sérülhetnek.
A nem megfelelő méretű (túl szoros) és nem megfelelően szellőző harisnya hosszú távon látható és érezhető veszélyeket rejt – a visszérproblémák tüneteinek gyakorisága és intenzitása megnő, mivel a véráramlás az egész lábban akadályokba ütközik.

5. Nem megfelelő anyagösszetételű és méretű sportruházat

Nincs is jobb egy mozgalmas nap után, mint kellemes meditációval felkészülni egy lazító jógára – ha viszont, mint a harisnyanadrág esetében, ezt is a kelleténél kisebb méretű és minőségű sportruházatban tesszük, többet ártunk, mint használunk egészségünknek.
Válasszunk rugalmas, nem túl szoros, könnyen szellőző edzőruhát!

Ha pedig kíváncsi vagy arra is, mit tehetsz még vénáid egészségéért, olvasd el vénabarát sportokról szóló cikkünket, vagy visszérbarát reggelikről szóló ajánlásunkat!

Scroll to Top