Vénabetegségek kezelése

Visszérbetegséggel élni számos szemmel látható tünettel vagy kellemetlen panasszal jár.

A seprű- és pókhálóvénák, a visszértágulatok, a lábfejen és a bokán megjelenő ödémás elváltozás, a bőrirritáció és a bőrpír bizony mind annak jele, hogy visszereinkkel foglalkoznunk kell.

A vénás betegségek szemmel nem látható tünetei közé tartozik a láb zsibbadása, fájdalma és a nehézlábérzés, amikor úgy érezzük, mintha ólomnehéz súlyok lennének a lábainkon. Gyakori tünet még a bizsergő, viszkető, szúró érzés a talpban vagy a boka környékén.

Egészséges táplálkozással, rendszeresen végzett, kímélő mozgással, váltott hideg-meleg zuhanyzással és megfelelő méretű, anyagú ruhadarabok viselésével sokat tehetünk vénáink egészségéért. Ha pedig úgy érezzük, ez nem elég, még mindig van opció külső és belső kezelési módokra!

Sajnos a vénás megbetegedés a krónikus betegségek közé tartozik, így teljesen nem gyógyítható, viszont a prevención kívül többféle megoldás is létezik a panaszok enyhítésére

Kompressziós harisnya

A kompressziós harisnya viselése már a korai tünetek jelentkezésekor ajánlott.
Ez a speciális, sűrű szövésű szálakból készült ruhadarab segíti az alsó végtag vénáiban a vér visszaáramlását a szív felé azáltal, hogy összenyomja a kitágult ereket. Ha rendszeresen hordunk kompressziós darabokat – legyen az pólya, zokni vagy nadrág – azt fogjuk tapasztalni, hogy estére a lábunk kevésbé fárad el és dagad be.

Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények

Gyakori, a visszérbetegség minden stádiumában ajánlott kezelési mód a szájon át, belsőleg alkalmazható gyógyszeres kezelés. A vénaerősítő tabletták serkentik a vénás visszaáramlást, ezáltal csökkentik a vér pangását a vénákban, így a kellemetlen panaszokat is. A gyógyszereket visszeres tünetek kezelésekor sem szabad összetéveszteni az étrend-kiegészítőkkel, melyek csak kiegészítik az egészséges ember étrendjét, de nem tulajdonítható nekik betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

A gyógyszeres kezelés kiegészíthető külsőleg alkalmazható, kifejezetten lábfáradtság és a visszérbetegségek tüneteinek enyhítésére készített gyógyszertári gélekkel, melynek hűsítő hatásukkal enyhítik a panaszokat.

Szkleroterápia és sebészi kezelés

A szkleroterápia a felületes tágult vénák helyi, injekciós eljárással történő kezelése, mely kisebb vénatágulatok esetében alkalmazható. A terápia során az injekciós tű segítségével egy oldatot juttatnak a tágult érbe, majd kompresszió segítségével összeszorítják, így a vénafal összetapad, a véna elzáródik és idővel felszívódik.

A szkleroterápia alkalmazásának egyik feltétele a szorítókötés és kompressziós harisnya rendszeres viselése.

Hagyományos sebészi megoldások esetén a kezelés során egyszerűen eltávolítják a visszértágulatokat – ennél kevésbé drasztikus a már elterjedt a rádiófrekvenciával vagy lézerszondával végzett eljárási út is.

Bármelyik kezelési módot is választjuk, fontos, hogy mindenképpen konzultáljunk előtte szakemberrel!

Egészségünk a legnagyobb kincsünk, óvjuk, őrizzük – ebben segítünk a vénabarát ételekről, túraútvonalakról, sporttippekről szóló cikkeinkben.

Scroll to Top