Pár szó a prevencióról – ezért kezdd el időben!

Az undok módon a lakás elhagyása előtti utolsó pillanatban felszaladó szem a harisnyán. Az orrunk előtt becsapódó buszajtó. A hétfő reggelek. Pocsolyák, melyekről csak akkor derül ki, hogy bokáig érnek, ha már véletlenül beleléptünk. Túl forró tányér és túl hideg leves a mikrózás után. A mosásban összement kedvenc gyapjúpulcsink, ami most már csak a macskára jó. Egy hosszú, fárasztó nap után a bejárati ajtó zárjába beletört kulcs.

Életünk során számos kivédhetetlen bosszúsággal kell szembenéznünk, ami bizony gyakran próbára teszi türelmünket. Épp ezért amire fel tudunk készülni, arra érdemes is. Így van ez visszereink egészségi állapotával is, melyre ha időben elkezdünk odafigyelni, hosszú távon olyan súlyos egészségügyi károsodásokat és szövődményeket kerülhetünk el, mint az ödémás, fekélyes lábfej vagy a vénás trombózis.

Bár a vénás megbetegedések krónikus betegségnek számítanak, így a problémát teljesen nem tudjuk megszüntetni, körültekintő figyelemmel és prevencióval, az orvos által előírt kezelés minél jobb betartásával enyhíthetjük a már meglévő tüneteket – mondjuk is, hogyan.

Magasabb rizikófaktor

Visszere mindenkinek van. Nem kell megijedni, ez teljesen természetes – a visszerek, más néven vénák ugyanis azok az erek, amelyek feladata elszállítani a szén-dioxiddal telített vért a szövetektől, ezáltal segítve a verőereket az oxigénben gazdag vér továbbításában.

Ha a többlépcsős folyamat valamelyik része akadályba ütközik, a szállításban segítő vénabillentyűk nem tudnak megfelelően funkcionálni, így a vér az alsó végtagokban reked, ezáltal nyomást helyez az ott futó vénák falára.

A vénák a nyomás hatására és a gravitációnak köszönhetően kóros mértékben kitágulnak, ezt nevezzük visszérbetegségnek. Hosszútávú következménye a láb hátsó részén, a hajlatokban kötélszerűen kidudorodó erek, amiket a köznyelv visszérnek hív.

A visszérbetegséggel élők száma világszerte emelkedik – betudható ez a genetikai hajlamnak, a mozgásszegény életmódnak és különböző hormonális problémáknak.

A prevenció első lépéseként járjunk utána, előfordult-e már a családban vénás megbetegedés, a visszeresség ugyanis családi örökség is lehet: egy tanulmány1 szerint csak az egyik szülő érintettségekor a férfiak körében 25%, a nőkében 62 % a visszértágulatok megjelenésének esélye, mindkét szülő érintettségekor pedig ez az érték elérheti akár a 90%-ot is.

Csak napi harminc perc!

Ha a sport még nem része a mindennapjaidnak, itt egy újabb indok, hogy holnaptól belevágjunk! Napi fél óra séta, vagy egyéb kímélő testmozgás ugyanis szinte minden krónikus betegséggel élőnek jót tesz.

A rendszeres testmozgás enyhíti a vénafalakra helyeződő nyomást, mozgásba lendíti az alsó végtagok izompumpáit és javítja a visszerek állóképességét – a járulékos alakformáló hatásról nem is beszélve!

Ha kezdetben úgy érezzük, a napi fél óra túl nagy falat, ne aggódjunk – minden ezer mérföldes utazás egy kis lépéssel kezdődik, tartja a mondás, így felépíthetjük napi mozgás rutinunkat fokozatosan is!

Villamos helyett néhány megálló séta, lift helyett lépcső, fogmosás közben tíz guggolás, az irodai székben ülve pedig egy könnyű, pár perces vénatorna – kis erőfeszítés a hosszan tartó egészségért.

Színpompás tányér, könnyű lábak

A megfelelő, helyes táplálkozással sokat tehetünk a vénák egészségéért – kerüljük a zsíros, szénhidrátban gazdag ételeket! Ha csökkentjük sóbevitelünket és magas rosttartalmú diétára váltunk, megelőzhetjük a szervezet vízvisszatartását, mely az erekben felhalmozódott folyadékmennyiség miatt még jobban megterheli a vénákat.

Ha tehetjük, kerüljük a kávét és az alkoholt, a fehérlisztet és a feldolgozott élelmiszereket – ezeket cseréljük le sovány húsokra, diófélékre, hüvelyesekre, keményítőmentes zöldségekre és gyümölcsökre!

Az egészséges vénákért ajánlott a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel: ez egy felnőtt szervezet esetében 10 pohár víz.

Az életmódváltás sosem egyszerű, hiszen több évtizedes szokásokat hagyunk el, melyeket újakkal helyettesítünk, így ne csüggedjünk, ha néha becsúszik egy szelet csokoládé este tizenegykor a hűtő gyér fénye mellett, vagy a héten csak egyszer volt lehetőségünk sportolni – a lényeg, hogy minden egyes alkalommal, amikor odafigyelünk, teszünk magunkért, ez pedig mindig sokkal több, mint egyáltalán nem is tenni!

A kerülendő és a vénabarát ételekről itt, a visszérbetegségekkel élőknek ajánlott és nem ajánlott testmozgásokról itt írtunk.

[1] Blanchemaison P. Phlebolymphology 2016; 3: 92-101.

Scroll to Top