Öt tévhit, amiről lerántjuk a leplet

Összegyűjtöttünk nektek öt olyan kérdést, ami a leggyakrabban felmerül a visszérbetegségekkel kapcsolatban, persze a betegség kialakulásának okai, a kezelési lehetőségek kérdéskörök után.

A vénás betegségekről még mindig nagyon sok tévhit kering, az érintettek pedig sok esetben félretájékozottak. Úgyhogy itt az idő lerántani a leplet öt nagyon fontos és gyakran felmerülő kérdésről, ebben pedig dr. Bihari Imre érsebész, egyetemi docens volt segítségünkre.

1. Az ülés rosszabbat tesz a vénáknak, mint az egyhelyben állás?

Érdekes, de a hosszú órákon át tartó ülés még mindig jobb a visszeres lábaknak, mint az egyhelyben állás. Gondoljunk csak bele, ha állunk, a testsúlyunk a lábainkon van, tehát sokkal nagyobb terhelésnek tesszük ki a vénáinkat is. Akár ülő, akár állómunkát végzünk, fontos, hogy időnként iktassunk be rövid szüneteket, tornáztassuk meg a lábainkat!

2. A terhesség a túlsúly miatt erősíti a tüneteket?

A felnőtt lakosság közel felét érintik a visszeres betegségek, ennek körülbelül kétharmada nő, egyharmada férfi. Az érdekesség az, hogy mielőtt a nők gyermeket vállalnak, ez az arány fele-fele. A terhesség, a terhességgel járó hormonális változások hozzák ki a visszeres tüneteket, tehát elsősorban nem a terhességgel járó túlsúly a felelős.

3. Sokat futok, jól teszem?

A legideálisabb sport az úszás, hiszen ilyenkor a test lebeg, a testsúly nem nehezedik rá a lábakra. A víz nyomása összenyomja, kiüríti a vénákat, a hideg és hűvös víz a vénák falában lévő izmokat is összehúzza. A futással az a baj, hogy az egyik leginkább megterhelő sport a lábaknak. Ha belegondolunk, az egész testsúlyunkat fel kell emelnünk a levegőbe, amihez pedig nagy erőkifejtésre van szükség. Ez pedig nagy nyomást gyakorol az erekre.

4. A meleg jót tesz a fájó lábaknak?

Nem is annyira a meleg levegővel van a gond, hanem a meleg vízzel. A meleg víz ugyanis egy olyan óriási hőmennyiséget ad át a testnek, ami által nagyon ki tudnak tágulni a vénák, és hiába zuhanyozzuk le magunkat utána hideg vízzel, nem biztos, hogy annyira visszaszűkülnek, mint amennyire szeretnénk. A termálvíz ráadásul visszérgyulladásra hajlamosít.

5. Pókvénákból is baj lesz?

Fontos tisztába tennünk, hogy vannak az úgynevezett pókvénák, amelyek egészen vékonyak, és vannak az ujjnyi vastag, tágult visszerek. A kettő különbözőképpen viselkedik. Az egészen vékonyak nem tágulnak ki nagy vastag erekké, csak szaporodnak. A vastag erek ezzel szemben nagyon ki tudnak tágulni, rossz esetben szövődményekhez vezetnek. Tehát félni inkább a vastag vénatágulatoktól kell, mint a pókvénáktól.

Scroll to Top