Nyakunkon a nyár: kánikula visszerekkel

A nyári hőségben a visszeres panaszokkal élők tünetei felerősödhetnek – a magas hőmérséklet, a szervezet erősebb igénybevétele és az évszakkal járó természetes folyadékleadás bizony nem kedvez a vénáknak.

A nem megfelelően működő vénák problémája a magyar lakosság akár 60%-át érinti, ennek kétharmada nő.

A napjainkban elterjedt mozgásszegény életmód, az ülő- vagy állómunka végzése, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a testsúly ingadozása és az esetlegesen örökölt genetikai hajlam mind növeli a krónikus visszérbetegség kialakulásának esélyét.

Néhány nyári praktikával és egy kis odafigyeléssel viszont könnyen enyhíthetők a tünetek – lássuk, mit tehetünk vénáink egészségéért nyáron!

Elmacskásodott végtagok

Ha ülőmunkát végzünk, érdemes óránként egyszer felállni és kinyújtóztatni elgémberedett tagjainkat. Ha lábujjhegyre állva, talpgördüléssel a talajra érkezve tornáztatjuk lábainkat, nem csak felfrissülünk, de a vénás keringésünknek is jót teszünk!

Akár az irodai székben ülve is beleférhet egy rövid lábtorna: nyújtsuk ki és emeljük fel egy kicsit a lábakat, majd jöhet néhány bokakörzés. Ezek a mozdulatok segítenek továbbpumpálni a láb vénáiban megrekedt vért, ami a visszeres panaszokért felelős.

Lehetőség szerint iktassunk be napi rutinunkba minden napra legalább 30 perc testmozgást – ez jelenthet plusz két megállót, amit sétálunk villamosozás helyett, de használhatjuk a lépcsőt is lift helyett.

Hideg-meleg zuhany

A váltott hőmérsékletű zuhany nem csak a bőr feszességére van jó hatással, hanem a vérkeringésre és vénafalaink rugalmasságára is. A zuhany során érdemes a lábfejtől a combok felé haladni; a hideg víz nem csak frissít, de a nehézláb érzést, a zsibbadást és a diszkomfort érzést is enyhíti.

Zuhanyzás után megőrizhetjük talpaink frissességét kifejezetten fáradt lábakra készült géllel/krémmel, amit használat előtt még pár percre a hűtőbe is betehetünk a maximális hatás érdekében.

Nem minden termál, ami fürdő

Ha nyár, akkor vízpart – legyen az tó, strand, tenger, vagy kikapcsolódás a kényeztető wellness részlegen… amire akár vendégünk is lehetsz, ha részt veszel az idei Vénák Hete kihívásunkon!

Ha a lazítás ezen módját választjuk, ne feledjük – visszérbetegséggel, visszeres panaszokkal nem minden szolgáltatás vehető igénybe, a rosszul megválasztott kezelésekkel akár romolhat is állapotunk!

Szaunából válasszunk infraszaunát, használat után pedig vegyünk hideg vizes zuhanyt, a vízsugárral bokáink irányából a comb felé haladva.

A termálvizes fürdőzés télen és nyáron is sokak kedvence – bár a forró vizes fürdőt kifejezetten ellenjavallják vénás betegséggel élők esetében, ha itt is a váltott zuhanyzás metódusa szerint járunk el, néha kivételt tehetünk.

Igyekezzünk minimalizálni a forró termálvízben töltött időt, és minden egyes fürdő után zuhanyozzunk le hideg vízben a keringés serkentésének érdekében!

+1

A nyár a szerelem, a frissen szedett málna, az önfeledt nevetés, a nagy strandolások ideje. Ne hagyjuk, hogy bármi is megakadályozzon minket abban, hogy élvezzük a napsütést, a sós tengervizet és az új élményeket!

Scroll to Top