Út az életmódváltás felé

Életmódváltás első lépése – Avagy miként érdemes megalapoznunk az indulást. 

Modern, 21. századi emberként rendszerint mindent most és azonnal a jelszó, de vannak esetek, mikor hosszabb kifutású, alaposan megtervezett és élethosszig tartó változtatásra van szükségünk.

Az életmódváltás tehát egy olyan folyamat, amely a részünkről aktív és tudatos figyelmet és energiabefektetést igényel. Mindezért érdemes alaposan előkészülni, hogy a változás hatékonyan és tartósan az életünk részévé váljon.

Bármilyen változás mögött jelen van egy viselkedés, a viselkedés mellett pedig a gondolkodás és az érzelmi életünk. Mind a három alapvetően fogja meghatározni az életmódváltás sikerességét. Mindezért érdemes elsajátítani az önreflexió képességét. Az önreflexió nem más, mint képessé válni saját magunk megfigyelésére, hogy az önismeret fejlesztésével segíthessük saját munkánkat. Fontos felismernünk és megismernünk saját igényeinket, motivációnkat. Bővítsük tudásunkat a témában és ne feledjünk el segítséget kérni nálunk tapasztaltabb társainktól vagy szakemberektől.

Életmódváltás – Az elhatározás cselekvésbe fordítása 

Nehéz határ húzódik az elhatározás és a cselekvés között. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy már nagyon neki kellene kezdeni, de az a fránya halogatás az utunkban áll. A halogatás legjobb ellenszere a konkretizálás. Érdemes megtervezni, hogy mit, miért, mikor és hogyan csinálok. Akár azt a kérdést is feltehetjük magunknak, „mi a dolgom”.

A tudatos tervezés lesz az a képesség, amely kulcsfontosságú tényező lehet az életmódváltás szempontjából. Csináljunk heti tervet, ahol helyet kaphat például edzés. Ha beírtam saját magamnak az időpontot, akkor azt sokkal jobban önmagamra kötelezőnek érzékelem, mintha csupán azt mondanám, „ha lesz időm majd elmegyek”.

Életmódváltás – Mert egy életen át tartó változás a cél

Legyen szó diétáról vagy a fizikai aktivitás növeléséről, a cél mindenképpen az, hogy az életünk szerves részévé tegyük azt. Az ilyen és ehhez hasonló komoly elhatározásokat és változásokat nem egy hétig, nem is pár hónapig érdemes csinálni. Életmódváltás esetén kulcsfogalom a fenntarthatóság.

A fenntarthatóság üzemanyaga a motiváció lesz. Önmagam motivációjának felismerése, tehát azok az elemek, amelyek a cselekvés közben lekötnek, boldoggá tesznek és izgalommal töltenek el, fontosak lesznek a hosszútávú elköteleződés érdekében.

Mindezért próbáljunk ki minél több dolgot, hogy tágítsuk ismereteinket, hogy a lehető legtöbb információ birtokában határozhassuk meg a számunkra szükséges döntést. Például, ha valaki nem szeret futni, de fontos feladat lenne az állóképességének fejlesztése, ne törődjön bele a ténybe. Aktívan keressen-kutasson a számtalan lehetőség között, mert más mozgásformákkal is fejlesztheti állóképességét.

Életmódváltás – Célok nélkül nehéz messzire jutni

A hosszútávú sikeresség egyik alapköve a motiváció fenntartása. Sokat segíthetünk saját magunknak, hogy ha tudatosan megtervezzük merre haladunk, hogyan csináljuk azt, mik a legfontosabb lépések.

A célállítás technikája jó társ lehet az életmódváltás fenntartásánál. A jól megfogalmazott konkrét célok kézzelfogható motívumot biztosítanak az unalmasabb, fárasztóbb, kényelmetlenebb helyzetekben. Sok esetben a tág, absztrakt, megfoghatatlan célok, mint például „azért járok edzeni, hogy egészséges legyek”, kevéssé fenntartható motivációs bázis. Ezzel szemben egy konkrét motívum, mint versengés, saját magam, más személy, idő vagy táv legyőzése, önfejlesztés vagy valami új képesség elsajátítására tett kísérlet, vagy csak önmagában egy közösség megtartó ereje sokat segíthet.

Mindezért érdemes rövid, közép és hosszú távú célok megfogalmazásával kapaszkodókat elhelyezni az életmódváltás rögös útján, amelyekbe belekapaszkodhatunk, ha megbillenne az egyensúlyunk útközben.

Scroll to Top