5 ok, amiért a TAI CHI ideális sport a vénák egészségéért

Kép forrása: Vadas Mihály, vadasmihaly.com

A Tai Chi egy olyan mozgásrendszer, amely jelentős öngyógyító erővel rendelkezik és amelyet bárki, bármilyen korban elkezdhet gyakorolni. Az elmúlt évtizedek tanítási tapasztalatai és a tanítványok „eredményei” messzemenően igazolták a Tai Chi hatásait. Nem csoda, hogy néhányan szinte szerelmesei lesznek ennek a mozgásformának, és az sem, hogy amíg a XX. század elején néhány száz gyakorlóról beszélhettünk, mára már 100 milliós tábora van. Hogy miért segíti a Tai Chi a vénák egészségének fenntartását, azt az alábbi pontokba szedtük össze nektek:

1.     Csak lazán!

A Tai Chi gyakorlásának és fejlődésünknek is egyik alapkövetelménye a test ellazítása. Ellazítjuk az izmainkat, az ízületeinket, szöveteinket, belső szerveinket. A Tai Chi lazítás dinamikus lazítás. Lazítjuk az izmainkat, ugyanakkor belül nyitunk, kiterjedünk. Így több teret biztosítunk az energiaáramlásnak.

2.     Legyél nyitott!

Gyakorlásunk során elengedhetetlen a korábbi blokkok feloldása, elengedése. Akár fizikai, akár mentális vagy érzelmi szinten. A tanulás során ez a folyamat rendkívül felszabadító. Az izmok ellazítása, a mélyebb testtudatosság eredménye egy boldogabb test. Egyszerűen jól érezzük magunkat a bőrünkben.

3.     Engedd el!

A lazítás egyben elengedés is. Minden felesleges feszültség elengedése. Nem könnyű, de fontos feladat. Sok feszültségnek, merevségnek a testünkkel kapcsolatban nem is vagyunk tudatában. A Tai Chi tanulása során folyamatosan elmélyül a testtudatunk, illetve belső érzékenységünk, így a testünkkel való kommunikációnk is. Sokkal érzékenyebbek leszünk testünk jelzéseire. Hamarabb felfigyelünk a rossz testtartásra, a bennünk lévő negatív gondolatokra vagy a bennünket visszatartó érzelmekre. Egyes elakadások, lerakódások, energiablokkok évekre, évtizedekre nyúlnak vissza és csak cipeljük magunkkal őket. A Tai Chi gyengéd és lassú mozgásának segítségével fokozatosan felszabadulnak, megnyílnak ezek a területek, blokkjaink elengedhetővé válnak.

4.     Csak könnyedén!

Mozogjunk, illetve cselekedjünk a legkisebb erőfeszítés elve mellett. Így kevésbé terheljük meg fizikailag testünket, keringésünket, kevésbé merítjük le az energiáinkat. A tai chi tanulása során megismerkedünk egy nagyon fontos alapelvvel: a nem ellenállással. Életünkben az ellenállások felismerése, majd elengedése igazi fordulópont. Az ellenállásaink általában mentálisak, gondolatformák, hitrendszerek. El sem hisszük, míg meg nem tapasztaljuk, hogy mennyire megnehezíti a testünk működését a bennünk lévő sok – sok ellenállás. A körkörös és könnyed mozgások, valamint a páros gyakorlatok segítenek bennünket ebben a folyamatban.

5.     Egyensúlyban.

A jól beállított és összehangolt test olyan, mint egy nagyzenekar. Minden tagja és minden része egységet alkot. A Tai Chi segítségével megtanuljuk a testünket egységként használni, ami egy igazán felszabadító élmény. Általában álló gyakorlatsorozatokban hangoljuk össze fizikai testünket, energiáinkat, érzelmeinket és gondolatainkat – ennek eredményeként pedig az így integrált személyiség kinyílik valami magasabb felé.

Vadas Mihály

Tai Chi és Chi Kung oktató, Taoista életvezetés

vadasmihaly.com

Scroll to Top