Érrendszeri kisokos

Napjainkban legtöbben az internetről tájékozódunk, még az egészségünket, az érrendszerünket érintő kérdésekben is a keresőmotorokhoz nyúlunk. Sokszor találkozunk olyan szakmai kifejezésekkel, amelyeket használunk, de nem vagyunk biztosak a jelentésükben. A következőkben olyan szavakat gyűjtöttünk össze, amelyek az érbarát táplálkozással kapcsolatosak.

Testtömeg-index

A normál testtömeg megtartása, elérése kulcstényező a vénák egészsége szempontjából, hiszen a túlsúly nagy terhelést jelent az érrendszernek. Cipelni kell a felesleges kilókat, ami az egész szervezetet negatívan érinti. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy milyen is a testtömegünk, segítséget nyújt a testtömeg-index (Body-Mass Index, BMI). Kiszámítása az alábbiak szerint történik:

testtömeg (kg)

testmagasság (m) X testmagasság (m)

A testtömeg-index a 18 év feletti nők és férfiak esetében alkalmazható.

Sovány kategória: 18,5 alatt

Normál tartománya 20 és 25 közé esik

Túlsúly: 25-30

Elhízás: 30 felett

A BMI nem különíti el a testzsír és -izom mennyiségét. Ha fontosabb képet szeretnénk kapni, a test-összetétel mérés nyújthat segítséget számunkra. Meghatározhatjuk ezzel a méréssel, hogy a testünk hány százaléka zsír, ebből mennyi található a belső szervekben, illetve hány százalékban alkotja izom, víz és ásványi anyag a testünket. A legelterjedtebb a bioelektromos ellenállás mérésén alapuló testösszetétel-vizsgálat

Antioxidánsok és szabad gyökök

Ha érbarát táplálkozásról beszélünk, az antioxidánsokról nem szabad elfelejtkeznünk. Fő feladataik a szabad gyökök szükséges mértékű hatástalanítása. Ide soroljuk mindazokat a vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és egyéb vegyületeket, amelyek sejtjeink testőreiként viselkednek, például A-, C-, E-vitaminok, cink, szelén, omega-3 zsírsavak. Túlzott bevitelük ellentétes hatást is kiválhat.

De mik azok a szabad gyökök? Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetünkben, melyek mind hasznos, mind káros hatásúak is lehetnek. Tevékenységüket egy védelmi rendszer kontrollálja, ha ez zavart szenved, a felhalmozódott szabad gyökök károsan hatnak az egészséges sejtjeikre is.

Élelmi rostok

Az érrendszer egészsége érdekében fontos az élelmi rostban gazdag táplálkozás. Az élelmi rostok nélkülözhetetlen ehető növényi eredetű szénhidrátok, amelyek ellenállnak az emésztőenzimek hatásának. Ez azt jelenti, ha rostokban gazdag hüvelyest, gabonaféléket, zöldségeket, vagy gyümölcsöt fogyasztunk, ezek teljesen vagy részlegesen lebomlanak, fermentálódnak a vastagbélben.

Ne felejtsük el: a vénáink egészsége érdekében zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, antioxidánsokban gazdag legyen az étrendünk, fogyasszunk olajos magvakat, hüvelyeseket, halakat hetente többször, figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra is! Az ereink meghálálják, ha jól tápláljuk őket!

Scroll to Top